Burn-out? Stel deze vraag 5x per dag aan jezelf

19 september 2016

burn out behandeling, herstellen van burnout

Mensen die een burn-out krijgen, lijken verdomd veel op elkaar.

Ze hebben allemaal hetzelfde verlangen.

Namelijk:

Anderen niet teleurstellen.

Conclusie: je zegt te vaak ja. Je voelt je eigen grenzen niet meer. En je gaat maar door en door en door

Je gaat door voor je familie. Je gaat door voor je collega’s. Je gaat door voor je vrienden. Je gaat door voor je klanten.

Terwijl je eigenlijk zou moeten stoppen.

Voor jezelf.

Stoppen en stilstaan om jezelf af te vragen:

Hoe voel ik me nu?

Wat heb ik nodig?

En de beste vraag:

Hoe kan ik nu het beste voor mezelf zorgen?

Stel deze vraag 5x per dag aan jezelf en je krijgt geen burn-out.

Heb je al een burn-out?

Dan zul je sneller herstellen.

Gegarandeerd.

Maar pas op. Makkelijk is de vraag niet.

Want de antwoorden die erop volgen, zullen de nodige weerstand oproepen.

Stel je voor, midden op de dag stel je deze vraag aan jezelf.

Hoe kan ik nu het beste voor mezelf zorgen?

En je krijgt als antwoord:

Het lijkt me het beste als jij nu even een dutje gaat doen.

‘WAAAAAAT? Een dutje doen?!,’ hoor je direct een vervelend stemmetje tetteren.

‘EEN DUTJE DOEN? Ben je nu helemaal gek geworden? Dat doen alleen luie mensen midden op de dag. Jij moet nuttige en efficiënte dingen gaan doen. Nú’

Aan welke stem geef jij dan de voorkeur?

Geef jij de voorkeur aan de liefdevolle, rustige stem binnenin jou?

Die stem die weet wat het beste is voor jou?

Of geef je gehoor aan het getetter van je ego? Bang om niet nuttig en efficiënt te zijn. Bang om niet mee te kunnen draaien in de huidige maatschappij.

Het is een interessant experiment.

Probeer het maar eens.

Adem diep in en uit.

Stem je af op je lichaam.

En stel de vraag aan jezelf:

Hoe kan ik nu het beste voor mezelf zorgen?

En kijk eens wat er dan gebeurt.

De veranderingen die je maakt, zullen misschien heel klein zijn.

Je gaat iets sneller naar de wc, in plaats van tegen jezelf te zeggen ‘ach, ik ga straks wel. Nog even dit afmaken.’

Of je gaat toch op een andere plek zitten in een café, omdat je niet fijn zit aan die hoge bar. (In plaats van te denken: ‘niet zo zeuren, blijf maar gewoon zitten’).

En zoals met alles:

Het begint met kleine stapjes. 

Kleine veranderingen. 

Zoals een baby leert lopen.

En ineens ga je kruipen, ga je lopen, ga je rennen.

Ga je huppelen.

Huppelend door het leven. 

Omdat jij liefdevol voor jezelf zorgt. 

Eindelijk.

 

Ps. Schrijf je ook in voor de gratis video-serie Krachtig uit je burn-out! Ik vertel hierin wat de eerste stap is om te zetten bij een burn-out. Je krijgt tips voor meer energie. En ik vertel hoe je sneller kan herstellen van jouw burn-out. Je krijgt gelijk de eerste video in jouw inbox.

GRATIS VIDEOTRAINING- Krachtig uit je Burn-Out
dit veld niet invullen s.v.p.

 

 


Lieke,portret,rondHey! Ik ben balance-coach Lieke Meertens en ik begeleid bij het herstellen (en voorkomen) van een burn-out. Dat doe ik met de online training Balance & Energy. Ik geloof in een complete aanpak en besteed aandacht aan lichaam, geest én hart.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Tags: burn out behandeling, burnout voorkomen, herstellen van burn out, burn out therapie Utrecht, burn out therapie Amsterdam)

2 Comments. Leave new

annemarieke
4 november 2017 14:51

Hoi lieke,
Mooie dingen schrijf je en ook zo herkenbaar. Het afleren van oude gewoontes en naar jezelf leren luisteren. Patronen herkennen en die signaleren en er iets mee doen. Ik stond echt heeeel ver in het rood, het gaat nog steeds met vallen en opstaan, zo herkenbaar en vervelend. Ruim twee jaar ben ik nu bezig, veel last van verkrampingen in mijn maag door medicatie(zelf ontdekt) en daarna verkrampingen door galstenen en dus een operatie gehad. Het is lastig als dit alles bij mijn burn-out komt waardoor ik nog langer bezig ben met herstellen. Mijn lichaam blijft achter zo voelt het, ik wil graag vooruit en weer een geheel met mijn lijf zijn. Maar het nog niet kunnen vertrouwen op mijn lijf geeft een machteloos gevoel. Nu kan ik pas een stap verder maken met opbouwen van mijn spieren, met fysio kleine stapjes bv. Ik heb 1,5 jr niet kunnen fietsen en nu weer daar mee bezig. Mijn oude werk heb ik opgezegd en nu stilstaan bij wat wil ik, wat heb ik nodig. Soms zo moeilijk omdat ik het nog niet weet. Toch het gevoel dat blijft zeggen dat ik moet gaan werken, geld moet verdienen om rond te komen. Terwijl mijn lijf( ik dus)aangeeft eigenlijk rust te willen om op te kunnen bouwen, te stabiliseren en eerst meer energie wil krijgen. Anderen zeggen zo makkelijk en goed bedoelt, kies eerst voor je gelukt je ziet wel hoe je rondkomt. Dat is makkelijk gezegd, zo voelt het niet voor mij. Het voelt alsof ik die keus niet kan/mag/wil maken.
Nu sinds 4 weken een werkervaringplaats gevonden voor 3 mnd. Bij ekoplaza en ik ben met 1x 3 uur werken gestart. Het voelt goed en is leuk om te doen. Te zien en te voelen dat ik het kan en weer in contact met anderen kan zijn. Oververmoeid dat wel, met lichamelijke klachten, daardoor ook weer opnieuw zoeken naar balans en de rust. Ik voel dat ik dit leuk vind en wil het vol blijven houden. Ik blijf allert op signalen en wat ik ermee wil en kan doen, ik wil niet meer over bepaalde grenzen gaan maar denk dan toch weer automatisch: wat is mogelijk, wat is reeel in een baan, hoeveel tijd krijg ik om mezelf nu te ontdekken en van kleine stapjes naar het huppelen te gaan, wat wil bv straks het uwv van mij. Ik voel helaas daardoor druk in mezelf die ik maar moeilijk weg krijg. Wat als ze niet luisteren en ik niet aan de verwachtingen van het uwv kan voldoen. Wie neemt mij aan, met in mijn ogen beperkingen die zwaarder wegen dan mijn kwaliteiten? Ik wil heel graag gaan voor mijn geluk, beter worden en ontdekken wat ik aankan en wat ik leuk vind.

Lieve groet Annemarieke

Beantwoorden
liekemeertens
5 november 2017 19:24

Heey Annemarieke
Wát een proces ja! Het herstellen van een burn-out en tegelijkertijd ook andere gezondheidsproblemen ernaast hebben. Dat is absoluut niet makkelijk.
Wel goed dat je zo bewust bezig bent met je gevoel door jezelf de vragen te stellen: wat wil ik? Wat is goed voor mijn lijf?
Je hoeft het nog niet allemaal te weten nu. Je stelt al de juiste vragen. Dat is al een belangrijke stap :).
En probeer vooral niet jezelf te laten meeslepen door angsten over de toekomst. Jouw pad zal zich vanzelf ontvouwen. En sommige dingen kún je nu nog niet eens bedenken. Stapje voor stapje…

Als je meer ondersteuning wilt, bijvoorbeeld om minder te piekeren en om energie op te bouwen, dan ben je natuurlijk altijd van harte welkom bij Balance & Energy.
Liefs Lieke

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *