5 x Zo herstel je sneller van jouw burn-out

16 september 2016

hoe herstel je van een burn out, burnout herstel, herstellen van burnout

Herstellen van een burn-out kost natuurlijk tijd. Maar er zijn zeker een aantal dingen die jij kunt doen (en laten) om het proces te versnellen. Hoe herstel je sneller van een burn-out? Lees maar mee.

 

Wat heb jij nu nodig van anderen?

Dit is iets wat je misschien bijna nooit doet. Omdat je het niet hebt geleerd. Of omdat je het niet wilt. Of omdat je er trots op bent dat je alles alleen doet. Maar: hulp vragen is echt essentieel om te leren. Geloof me. Ik deed het ook nooit. Ik wilde mensen niet ‘lastig vallen.’ En ik dacht: laat het mij maar doen, dan weet ik tenminste zeker dat het goed gebeurt. Maar als je hulp vraagt en je ziet dat mensen jou dolgraag willen helpen, dan voelt dat als een enorm warm bad. Een bad waaraan jij je kan opladen.

Dus wat heb je nu nodig van anderen? Iemand die een keer meehelpt in het huishouden? Iemand die de boodschappen doet? Een vriendin die helpt bij het uitmesten van je kledingkast? Of een project op je werk dat je niet langer aankan en dat je graag wilt overdragen? Wees eerlijk tegenover jezelf. Waar zou jij graag extra hulp bij willen krijgen?

 

Wees de baas over je eigen grenzen

Nog iets wat veel mensen die een burn-out krijgen niet vaak doen. Nee zeggen. Het zijn slechts 3 letters, maar oooh wat zijn ze lastig om uit te spreken! We willen niemand teleurstellen. Of we vinden dat we geen legitieme reden hebben om nee te zeggen. Tijdens mijn burn-out vond ik het niet altijd even leuk om naar feestjes te gaan. Ik kreeg er alleen maar paniekaanvallen van. Maar nee zeggen tegen een feestje? Hoe doe je dat? Ik vond van mezelf dat ik niet zo moest zeuren. En ik dacht: dat moet ik toch gewoon kunnen! Maar op die manier ging ik steeds weer over mijn grenzen heen. En zeker tijdens het herstelproces is dat niet slim om te doen. Leren dus. Dat kleine belangrijke woordje. NEE.

 

Zoek je bron van energie

Wat je vooral wél moet doen tijdens je burn-out? Je energie blijven volgen. Ja, die energie die vaak zo ver te zoeken is ja… Maar heel diep binnenin jou zit die bron van energie wel degelijk. En als jij dingen gaat doen die jij helemaal geweldig vindt, dan kun je die bron van energie ineens ergens voelen borrelen. Er wordt iets wakker gemaakt daar. Wat de activiteiten zijn die jou energie geven, dat is natuurlijk heel persoonlijk. Een natuurwandeling maken bijvoorbeeld. Of het doorbladeren van een mooi fotoboek. Dansen in de woonkamer. Een beetje tekenen of schilderen. Mijmeren langs de waterkant. Of een lekker bananenbrood bakken.

 

Laat schuld & schaamte varen. Bye bye!

Diep binnenin jou zit nog iets anders. Niet alleen jouw energiebron schuilt daar. Maar er zit ook een flinke blokkade. Een stemmetje dat jou allerlei nare gevoelens aanpraat. Jouw innerlijke criticus. Die zegt dingen zoals: ‘Ooo wat stom dat je weer zo moe bent! Of: ‘Ja hállo! Je kunt niet werken, maar wel lekker buiten zijn?’ Deze stem geeft jou een naar gevoel. Er komen misschien gevoelens van schaamte en schuld opzetten. En ooo, wat een energie kosten deze gevoelens! Totaal niet fijn in deze periode waarin jij juist energie wilt opbouwen. Herinner jezelf eraan dat er helemaal niks is om jezelf voor te schamen. Ok, je hebt even moeite met bepaalde activiteiten zoals werk. Maar dat is niet voor niks! Er zit een reden achter. Dat snelle, gehaaste leven past niet langer bij jou. En jij gaat nu op zoek naar het leven dat volledig past bij wie jij diep van binnen bent. Dat is een mooie reis, waar je uiteindelijk heel sterk uit gaat komen. Wees maar trots op jezelf.

 

Versnel je proces door de juiste hulp

Ja en voor iemand die niet gewend is om hulp te vragen, is dit ook een lastige. Maar wel onwijs belangrijk tijdens het herstellen van jouw burn-out. Het inschakelen van de juiste ondersteuning. Afgelopen week had ik voor het eerst een privé-zangles en hoewel ik normaal altijd pijn krijg in mijn keel bij het zingen, was dit nu binnen no-time niet meer het geval. Mijn zangdocente wist mij perfect te begeleiden, doordat zij een professional is. Als ik het alleen had moeten uitzoeken, had ik nog heel lang door kunnen modderen… Wat ik maar bedoel te zeggen: door de juiste ondersteuning gaat jouw proces een stuk sneller. Je krijgt de juiste tips & tricks aangereikt. En het geeft een heerlijk gevoel om goed begeleid te worden. Zo zit jij ook sneller weer boordevol energie.

 

Ps. Schrijf je ook in voor de gratis video-serie Krachtig uit je burn-out! Ik vertel hierin wat de eerste stap is om te zetten bij een burn-out. Je krijgt tips voor meer energie. En ik vertel hoe je sneller kan herstellen van jouw burn-out. Je krijgt gelijk de eerste video in jouw inbox.

GRATIS VIDEOTRAINING- Krachtig uit je Burn-Out
dit veld niet invullen s.v.p.

 

 


Lieke,portret,rondHey! Ik ben balance-coach Lieke Meertens en ik begeleid bij het herstellen (en voorkomen) van een burn-out. Dat doe ik met de online training Balance & Energy. Ik geloof in een complete aanpak en besteed aandacht aan lichaam, geest én hart.

 

 

 

 

 

(tags: herstellen van burnout, burnout herstel, hoe herstellen je van een burn out?)

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *