Diagnose burnout

10 juli 2017

diagnose burnoutBurn-out komt steeds vaker voor. Maar het krijgen van de diagnose burnout is nog niet altijd even gemakkelijk. Een burnout komt bijvoorbeeld vaak samen met gevoelens van angst en depressie. Dat kan de diagnose beïnvloeden.

Diagnose burnout stellen

Ik heb bijvoorbeeld nooit de diagnose burnout gekregen. Mijn psychotherapeut gaf mij de diagnose gegeneraliseerde angststoornis. Dat komt regelmatig voor. Andere diagnoses die je kunt krijgen tijdens een burnout zijn: neurasthenie, de aanpassingsstoornis/stress response syndroom, depressieve stoornis, of een ongedifferentieerde somatoforme stoornis/somatische symptomen.

Achteraf besefte ik pas dat ik óók een burn-out had. Die twee kunnen naast elkaar bestaan.

Burn-out is geen officiële diagnose binnen de DSM.

Het is goed om te weten dat psychologen werken met de DSM. Dit is een boek waarin allerlei psychische klachten/ziektes omschreven staan. Burn-out is geen aparte categorie hierin. Daarom bestaat er ook geen officiële diagnose voor een burn-out binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Toch kan het wel heel fijn zijn als jij de diagnose burnout krijgt. Zo weet je namelijk welke stappen jij het beste kunt ondernemen om te herstellen van jouw burnout.

Diagnose burnout door bedrijfsartsen

De diagnose burnout wordt wel vaker gesteld door een arbo-arts of huisarts. Zij gebruiken hiervoor een bepaalde richtlijn die in 2011 is opgesteld door onderzoeker Verschuren.

Volgens dit onderzoek kun je spreken van een diagnose burn-out als je aan de volgende kenmerken voldoet:

  1. Je ervaart een gevoel van overspannenheid
  2. Je hebt de klachten al meer dan 6 maanden
  3. Gedurende de dag voel jij je voornamelijk vermoeid en uitgeput. Deze gevoelens overheersen.

(Afkomstig uit de multidisciplinaire richtlijn en de Landelijke Eerstelijns Samenwerkings Afspraak (LESA) Overspanning en Burnout).

Goede diagnose burnout stellen

Om erachter te komen of jij een burn-out hebt, kun je het beste een test doen. Hier kun je een goede gratis burn-out test vinden. Met de uitslag van de test kun je naar je arbo-arts of huisarts stappen. Zo kun je ook beter verwoorden welke klachten je allemaal hebt.

Sommige klachten heb je misschien onbewust, of je koppelt die niet aan een  burnout.

 

 

Wat te doen bij een burn-out?

Heb jij de diagnose burn-out gekregen? Of heb je de test gedaan en ben je erachter gekomen dat je een burn-out hebt? Dan is het belangrijk om de juiste stappen te zetten. Allereerst heb je begeleiding nodig om jouw energie terug te krijgen. Daarna kun je altijd de diepte in bij een psycholoog of andere coach.

Meer lezen?

Lees bijvoorbeeld: Herstellen van burn-out. Dit móet je weten. 

 

Ik ben Lieke Meertens en ik ondersteun mensen bij het herstellen van hun burn-out. Dat doe ik met de training Balance & Energy.Deze training wordt aangeraden door huisartsen en therapeuten. Ik geloof in een complete aanpak en besteed aandacht aan lichaam, geest én ziel.

GRATIS 3-delige VIDEOTRAINING
Krachtig uit je burn-out.
dit veld niet invullen s.v.p.

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *