Dus dáárom zwijgen mensen over hun burn-out

19 november 2015

Hoeveel mensen ken jij in je omgeving die tegen een burn-out aanlopen en die daar ook eerlijk voor uit komen? Mensen die aangeven dat ze het eigenlijk niet meer aankunnen, dat ze op hun tenen lopen, dat ze hulp nodig hebben? Bijna 1 miljoen mensen in Nederland lopen jaarlijks het risico op burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziekten. Dus ook in jouw omgeving lopen mensen rond met te veel hooi op hun vork (of misschien ben je het zelf wel?).

Waarom zwijgen mensen dan over deze problemen? 

Ik vond het antwoord bij psycholoog Marcelino Lopez, in het magazine GezondNu.

Hij zegt daarin: “We hebben allemaal – niemand uitgezonderd – bewust en onbewust een voorkeur voor mensen die lichamelijk én geestelijk gezond en aangepast zijn. Modelburgers die hard werken en gehoorzaam, lief en zorgzaam zijn.”

Mensen die in dat ideaalbeeld passen, worden meer beloond. Ze krijgen eerder werk, verdienen meer, ontvangen positieve aandacht en vinden gemakkelijk een ideale partner.

Maar als je ziek bent, loop je uit de pas.

Lopez: “Als je bijvoorbeeld depressief wordt en niet je bed uit kunt om te werken, krijg je al snel het etiket onbetrouwbaar, onverantwoordelijk, onvoorspelbaar of lui mee.” Daarom is het voor niemand aantrekkelijk om ermee te koop te lopen dat je ziek bent.

En dat gaat helemaal op voor mensen met psychische problemen. Dat is namelijk minder tastbaar.

Dus als je het nog kunt ‘verstoppen’ dat je ziek bent, dan is dat vaak de gemakkelijkste weg…

Ik heb tijdens mijn burn-out ook vaak gewenst dat ik een ándere ziekte zou hebben. Zoals een gebroken been. Dan zouden mensen tenminste zien wat ik had. Dan was het duidelijk.

Maar nu was ik moe, had ik paniekaanvallen en was ik bang.

Het is dan zo makkelijk voor andere mensen om te zeggen (of te denken): ach, je kunt toch best weer werken? Niet alleen voor mijzelf was het lastig te accepteren dat ik ziek was. Maar ook voor mijn omgeving was dat moeilijk te begrijpen.

Terwijl je bij iemand met een gebroken been ook niet na 1 dag zegt: ach, je kunt toch best weer een marathon gaan lopen?

Als je een burn-out hebt, moet je je voor jouw gevoel dus enorm bewijzen naar de buitenwereld toe.

En nee, dat is niet fijn.

Toch raad ik je aan om er wél over te blijven praten. Geef aan hoe jij je voelt. Neem je klachten serieus. Praat er met je werkgever over en zoek hulp. Weet je niet zeker of je tegen een burn-out aanloopt? Doe dan hier de test. 

Met de training Balance & Energy zorg je dat je jouw burn-out (preventief) aanpakt.

 

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *