Gaat een burn out ooit over? (En 3 tips om vertrouwen te houden)

25 oktober 2017

diagnose burnout, gaat burnout ooit overGAAT BURNOUT OOIT OVER – Vraag jij jezelf wel eens af of jouw burnout ooit over gaat? Je bent zeker niet de enige. Veel mensen hebben een burnout en het is logisch dat je zo nu en dan het vertrouwen compleet verliest. Zeker als je regelmatig last hebt van terugvallen.

Op zo’n momenten kun je je afvragen: gaat mijn burnout óóit voorbij?

Een kort en krachtig antwoord daarop is:

JA een burnout gaat absoluut over.

Bij de ene persoon duurt dat langer dan bij de ander. (Hier lees je meer over de herstelperiode van een burnout.) 

En als je goede hulp krijgt, zal het allemaal een stuk makkelijker en sneller gaan.

Maar ik ben tot nu toe nog NOOIT iemand tegengekomen die een levenslange burnout had. Ik was tijdens mijn burn out extreem vermoeid. Ik sliep met gemak 12 uur per nacht. En de volgende dag was ik dan nog steeds doodmoe. En geloof me, in die tijd dacht ik óók dat ik er nooit uit zou komen.

Dit soort hopeloze gedachtes zijn normaal. Ze horen zelfs een beetje bij het hele proces. 

En uiteindelijk ben ik er vol energie uitgekomen! In mijn gratis videoserie Krachtig uit je burn-out vertel ik hier meer over. 

Vertrouwen houden tijdens jouw burn out – zo doe je dat.

 

Dan is het wel zo fijn om te weten: hoe blijf je tijdens je burn out vertrouwen houden dat je zal herstellen? Drie tips.

(Gebruik ze voor de momenten waarop jij jezelf afvraagt: gaat mijn burnout ooit over?!)

 

Tip 1. Let op de kleine signalen

Het herstel van een burn-out gaat niet in een rechte lijn omhoog. En dat maakt het ook zo lastig. Want bij elke terugval, ben je geneigd om daar een conclusie of oordeel aan vast te plakken.

‘Zie je wel, ik ben weer terug bij af Of: ‘Misschien kom ik er nooit meer bovenop.’ Maar wat als je wéét dat kleine terugvallen bij het leerproces horen?

Bekijk je herstel liever over een langere periode. Test jezelf bijvoorbeeld elke 2 maanden en kijk eens op welke punten jij vooruit bent gegaan.

Of houd je wekelijkse activiteiten bij in een boekje en kijk regelmatig terug.

Misschien kon je twee maanden geleden nog geen boodschappen doen, maar nu wel? Zulke kleine signalen geven vertrouwen. Met de juiste ondersteuning zal jij stapje voor stapje meer energie gaan krijgen. Ook al gaat dat soms tergend traag… Je bent onderweg!

 

Tip 2. Richt je op wat er wél is

Als je voortdurend angstig bent over de toekomst, dan brokkelt je vertrouwen langzaam af. En eerlijk gezegd weet niemand hoe zijn toekomst eruit zal zien. Iemand die nu álles heeft, kan morgen ook weer alles verliezen. Dat is niet bedoeld om je af te schrikken. Maar het laat zien dat het altijd goed is om te kijken: wat heb ik nú? Hoe kan ik mijn leven nú zo fijn mogelijk maken?

In mijn gratis videoserie Krachtig uit je burn-out vertel ik over mijn Happy Moments. Door elke dag een persoonlijk geniet-moment in te bouwen, zorg je dat je geniet van je leven zoals dat nú is.

Nee, je leven is niet perfect. Maar je hoeft niet te wachten totdat je leven perfect is. Je kunt ook nu al mooie momenten ervaren en jezelf blijven ontwikkelen. En hoe meer je dat doet, hoe minder je piekert over de toekomst.

 

 Tip 3. ‘Alles gaat voorbij’

Een hele belangrijke zin. Bruikbaar in allerlei pijnlijke situaties. ‘Alles gaat voorbij.’ Zeg het tegen jezelf op momenten dat je gefrustreerd bent. Zeg het tegen jezelf op de momenten dat je het vertrouwen dreigt te verliezen. Sus jezelf.

Alles gaat voorbij’

‘Alles gaat voorbij’

‘Alles gaat voorbij’

Dus jouw burn-out ook.

 

Gratis videoserie Krachtig uit je burn-out

Heb je een burn-out? Schrijf je dan vooral in voor de gratis 3-delige videoserie Krachtig uit je burn-out. Hierin vertel ik wat de belangrijkste stap is om te zetten tijdens een burn-out. Plus ik laat zien hoe jij sneller kunt herstellen van jouw burn-out. Als jij je inschrijft, krijg je direct de eerste video in je inbox.

GRATIS 3-delige VIDEOTRAINING
Krachtig uit je burn-out.
dit veld niet invullen s.v.p.

 

 

Ik ben Lieke Meertens en ik ondersteun jou bij het herstellen van jouw burn-out. Dat doe ik met de training Balance & Energy.  Ik geloof in een complete aanpak en besteed aandacht aan lichaam, geest én ziel.

(TAGS: HERSTEL BURNOUT, BURN OUT HERSTEL, GAAT BURNOUT OOIT OVER, BURNOUT COACHING).

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twintig − 3 =