Heb ik een burn-out? (Zo herken je een burn-out)

6 augustus 2015

heb ik een burnout, burn out test, burn out symptomen, kenmerken burnout, signalen burn out

Je bent doodmoe. Je ziet als een berg op tegen kleine klusjes die je voorheen makkelijk afgingen. Ontspannen is lastig. En je huilt de laatste tijd zo snel. Betekent dit dat je een burn-out hebt? Hoe herken je een burn-out eigenlijk?

Bij een burn-out ben je volledig opgebrand. Het is dus heel anders dan een paar dagen wat vermoeid zijn. Bij een burn-out is een paar nachten bijslapen niet genoeg meer. Je raakt niet uitgerust. Deze extreme vermoeidheid is het meest duidelijke signaal dat jij een burn-out hebt. Maar er zijn meer signalen.

Symptomen burn-out

De volgende symptomen kunnen optreden bij een burn-out. De ene persoon zal meer last hebben van bijvoorbeeld pijn in de nek, terwijl de andere ineens veel moeite heeft om zich te concentreren. Het is dus goed mogelijk dat je niet overal last van hebt. Maar dit zijn in ieder geval veel voorkomende symptomen van een burn-out:

* Je hebt pijn in je nek, schouders en/of hoofd;

* Je hebt last van maag –en darmklachten (zoals een branderig gevoel in je maag, winderigheid of diarree);

* Je hebt last van hartkloppingen;

* Je hebt moeite om jezelf te concentreren;

* Je bent steeds minder creatief (bijvoorbeeld in het bedenken van oplossingen voor problemen);

* Het lukt je niet meer om te ontspannen;

* Je wordt steeds vergeetachtiger;

* Je hebt sterke stemmingswisselingen;

* Je bent (snel) prikkelbaar;

* Je hebt algemene angstgevoelens of paniekaanvallen;

* Je hebt last van lang aanhoudende depressieve stemmingen;

* Je ervaart gevoelens van zinloosheid/ hopeloosheid.

Andere signalen dat je een burn-out hebt, of tegen een burn-out aanloopt: slecht slapen, veel piekeren, het gevoel van controleverlies, duizeligheid, niet meer kunnen relativeren, eczeem, misselijkheid, RSI-klachten en gewrichtspijn.

Test burn-out

Twijfel je of je een burn-out hebt? Dan is een goede burn-out test heel erg nuttig om te doen. Op mijn blog Be Blissed heb ik een test geplaatst om te zien of jij tegen een burn-out aanloopt (of in welke fase je zit). Echt een aanrader! Hier kun je de burnout test vinden. 

Zit je in de gevarenzone? Zoek dan zeker zo snel mogelijk hulp. Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller je ook weer vól energie zit.

 


Lieke,portret,rondBalance-coach Lieke Meertens helpt vrouwen met het herstellen van een burn-out. Dat doet ze met haar online training Balance & Energy. Ze gelooft daarbij in een complete aanpak en besteedt aandacht aan lichaam, geest én hart. Met haar blogs, workshops en trainingen bereikt Lieke maandelijks duizenden vrouwen.

 

 

 

 

(Tag: heb ik een burnout, test burnout).

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *