PERSBERICHT – 28 augustus 2015 

‘Schrijven hét middel tegen stress & burn-out’

Schrijven is hét ‘medicijn’ om te herstellen van een burn-out. Dat zegt Balance-coach en blogger Lieke Meertens. “Schrijven zorgt ervoor dat je minder gaat piekeren, dat je minder stress voelt en je krijgt er energie van.” Bijna 1 miljoen Nederlanders heeft last van burn-out klachten. Ook steeds meer jongeren raken opgebrand.

 

burnout herstel, burn out herstelLieke Meertens heeft zelf een burn-out gehad en zocht lang naar de juiste therapie. “Helaas vond ik niks. Dus creëerde ik mijn eigen therapie. Met schrijven als belangrijkste onderdeel. Ik noem het intuïtief schrijven. Je laat als vanzelf op papier ontstaan wat er naar boven wilt komen. Niet teveel over nadenken. Op die manier heel jij jezelf.”

Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat schrijven helend werkt. Meer dan 200 wetenschappelijke onderzoeken hebben dit reeds aangetoond. James W. Pennebaker was een van de eerste die hier onderzoek naar deed. Mensen die schrijven gaan minder vaak naar de dokter, slapen beter en blijven mentaal gezond. Lieke: “Tijdens mijn burn-out had ik veel last van paniekaanvallen en allerlei angsten. Door middel van schrijven genas ik mezelf hiervan. Nog steeds helpt schrijven mij goed als ik in een stressvolle periode zit. Een paar pagina’s en ik voel me weer ontspannen.”

Lieke is inmiddels volledig herstelt van haar burn-out en helpt andere vrouwen met hun herstel. Schrijven vormt een belangrijk onderdeel van de training. “Er worden tegenwoordig zó snel medicijnen voorgeschreven als iemand stress heeft. Ook mij werd geadviseerd om aan de antidepressiva te gaan. Ik ben heel blij dat ik dit uiteindelijk niet gedaan heb. Ik wil andere mensen graag laten zien dat er een andere weg mogelijk is.”

Ook beginnen met schrijven?

Lieke raadt daarvoor Soul-Pages aan. Schrijf iedere ochtend 10 minuten álles op wat er in je hoofd zit. Blijf doorschrijven. Niet over nadenken. En vooral niet letten op spelling en grammatica. Wil je een stapje verder gaan, kies dan een onderwerp uit dat emotioneel beladen is voor jou en schrijf daar dagelijks 10 minuten over.

 

Meer informatie over Lieke’s training vind je op www.herstellenvanburnout.nl. Of volg haar persoonlijke blog www.beblissed.nl.  


Lieke,portret,rondBalance-coach Lieke Meertens helpt hoogopgeleide vrouwen met het herstellen van een burn-out. Dat doet ze met haar online training Balance & Energy. Ze gelooft daarbij in een complete aanpak en besteedt aandacht aan lichaam, geest én hart. Met haar blogs, workshops en trainingen bereikt Lieke maandelijks duizenden vrouwen.