Terugval tijdens herstel burn-out – zo ga je daarmee om

21 december 2018

terugval tijdens herstel burnout voorkomen, terugval burn outEen terugval tijdens het herstel van je burn-out. Is dat normaal? Kun je het voorkomen? En hoe ga je daar het beste mee om?

Ik ben Lieke Meertens en jaren geleden kreeg ik een stevige burn-out. Met alles erop en eraan. Veel piekeren, veel angsten en vooral héél veel moeheid. Wat was dat frustrerend zeg! Terwijl het leventje van mijn vrienden lekker doorging, lag ik voornamelijk thuis op de bank.

Ik was al blij als het me lukte om boodschappen te doen!

Herken je dat?

Inmiddels ondersteun ik anderen bij het herstel van hun burn-out. Mensen krijgen hun energie en levenslust weer terug! Wat is dat fijn om te zien.

Om mensen te begeleiden om sneller te herstellen van hun burn-out, maakte ik de gratis videoserie Krachtig uit je burn-out. Hierin vertel ik wat de belangrijkste stap is om te zetten bij een burn-out. Ook leg ik uit wat er vaak misgaat in therapie en hoe jij dit kan voorkomen. Ik deel veel tips om meer energie te krijgen.

Deelnemers over deze gratis videoserie:

‘Dankjewel voor de video’s. Wat een herkenning!’ 

‘Ik zie nu heel duidelijk waarom ik niet sneller herstelde van mijn burn-out’ 

‘Het mooie is dat bij jou HOOFD, HART en LIJF allemaal aan bod komen. Het valt allemaal samen’ 

‘Wat leg je het fijn uit zeg. Heel herkenbaar’

‘Je hebt me echt aan het denken gezet. Ik kan niet wachten om deel 2 te bekijken’  

Inschrijven is gratis. Je krijgt deel 1 direct in je inbox.

GRATIS 3-delige VIDEOTRAINING
Krachtig uit je burn-out.
dit veld niet invullen s.v.p.

 

Tijdens mijn burn-out had ik meerdere malen een flinke terugslag. Het waren van die momenten dat ik dacht dat ik weer energie genoeg had. Dus ik ging weer enthousiast werken. Of naar een feestje. Of – in een overmoedige bui – allebei. En de dag erop lag ik ineens weer doodmoe op de bank. Hé? Hoe kon dat? Ik was toch juist bezig om beter te worden? Om op te krabbelen? Ik voelde me toch weer energiek?!

Soms zei ik tegen vriendinnen. ‘Oh, over drie maanden ben ik echt wel weer beter hoor. Ik heb nu al steeds meer energie.’

Maar dan was het drie maanden later en dan leek het alsof ik totaal niet was opgeschoten met het herstel van mijn burn-out… Was ik dan echt helemaal niet opgeknapt in die drie maanden tijd? Hoe kon dat?!

Terugval tijdens herstel burn-out

Een terugval tijdens je burn-out is vrij normaal en helemaal niet zo raar om te krijgen. (Wél heel frustrerend natuurlijk). Je bent natuurlijk heel ongeduldig om weer vol energie allerlei dingen te kunnen doen. Je wilt weer aan de slag. Werken! Of misschien gewoon een leuk etentje met vrienden. Zodra je weer merkt dat je energie hebt, dan ga je vaak weer volop aan de slag.

‘Ha! Fijn! Ik voel me weer goed!’

Dat kan gewoon uit enthousiasme gebeuren. Alleen… je lichaam is nét aan het bijkomen van een flinke burn-out.

Ik vergelijk een burn-out vaak met geld uitgeven. Als je een burn-out hebt , heb je eigenlijk teveel geld geleend bij de bank. Je hebt dus heel lang rood gestaan.

En als je dan bezig bent met je herstel, dan heb je ineens weer wat geld (energie) op je rekening staan. Misschien heb je zoveel uitgerust, dat er weer 20 euro op je rekening staat. En wat doe jij in je enthousiasme? Je geeft die 20 euro aan energie direct weer uit. Sterker nog: je waant je rijk. Dus doe je er nog een schepje bovenop en ga je nog meer uitgeven.

En voordat je het in de gaten hebt, dan sta je dus weer in het rood. En moet je weer gaan uitrusten. En dan lijkt het net alsof je geen stap vooruit bent gekomen. Ik vond dit altijd mateloos frustrerend.

Terugval tijdens burn-out voorkomen

Kun je een terugval dan voorkomen? Ja en nee. Deels hoort het erbij. Het beter worden is een proces van vallen en opstaan. Je bent je eigen grenzen aan het verkennen. En daar horen terugvallen en moeilijke momenten nu eenmaal bij. Het is belangrijk dat je niet te streng voor jezelf bent als je een terugval hebt. Kan gebeuren! Volgende keer beter.

Daarnaast is het natuurlijk wel goed om er waakzaam op te zijn. Voel je weer dat je een beetje energie hebt? Gebruik dit niet allemaal in één keer op, door weer vanalles te doen dat jou energie kost. Zorg dat je ‘s avonds gewoon zelfs nog wat energie overhebt.

Voel je vooral ook niet schuldig als je weer wat energie voelt en níet direct volop aan het werk gaat. Je bent immers bezig met herstellen.

Terugval tijdens burn-out: meer tips om ermee om te gaan

Wat mij heel goed hielp tijdens mijn burn-out, is een dagboekje bijhouden, waarin ik opschreef wat ik had gedaan op een dag.

Soms lijkt het namelijk alsof je geen stap vooruit komt. Maar als je na enkele maanden terugkijkt in dat boekje, dan zie je dat je wel degelijk vooruitgang hebt geboekt. Of dan zie je welke activiteiten je allemaal wél hebt gedaan in de afgelopen maanden.

Bij een terugval is de neiging namelijk groot om je alleen te concentreren op de dingen die nog níet goed gaan. Terwijl je ook veel dingen wel hebt gedaan. Het geeft een fijn gevoel om die terug te kunnen lezen, bij een terugval.

In mijn gratis videoserie Krachtig uit je burn-out deel ik nog meer tips met je om sneller te herstellen van jouw burn-out. Ook vertel ik wat de meest gemaakte fouten zijn tijdens een burn-out waardoor mensen moe blijven. Plus ik geef tips om meer energie te krijgen. Schrijf je hieronder in en ontvang direct het eerste deel in je inbox! Ik deel ook meer informatie over het voorkomen van terugvallen.

GRATIS 3-delige VIDEOTRAINING
Krachtig uit je burn-out.
dit veld niet invullen s.v.p.

Deelnemers over de gratis videoserie:

‘Dankjewel voor de video’s. Wat een herkenning!’ 

‘Ik zie nu heel duidelijk waarom ik niet sneller herstelde van mijn burn-out’ 

‘Het mooie is dat bij jou HOOFD, HART en LIJF allemaal aan bod komen. Het valt allemaal samen’ 

‘Wat leg je het fijn uit zeg. Heel herkenbaar’

‘Je hebt me echt aan het denken gezet. Ik kan niet wachten om deel 2 te bekijken’  

 


Lieke,portret,rondHoi ik ben Lieke Meertens en ik ondersteun bij het herstellen van een burn-out. Dat doe ik met de online training Balance & Energy. Ik geloof in een holistische aanpak en besteed aandacht aan lichaam, geest én hart.

Ook ben ik de oprichter van Be Blissed.nl. Hier deel ik veel inspiratie en tips om meer innerlijke rust en energie te krijgen.

 

 

 

(Bron foto). 

12 Comments. Leave new

Is het ook herkenbaar dat zodra je weer instort je weer depressief en angstig wordt? Of werd je alleen maar uitgeput??
Ik zit nu alweer weken in een terugval/nieuwe instorting…ik voel me depressief en angstig. Zie als een berg tegen de dagen op en ben lusteloos en moe, enorme hoofdpijn. Herken je dat zodra er meer energie komt, de levenslust ook weer terugkomt? Ik ben zo zat van het thuiszitten….

Gloria

Beantwoorden

Hoi Gloria,
Ik lees net je reactie hieronder en voor mij is het een en al herkenning. Ik zit sinds een aantal weken ook in een terugval. Deels herken ik klachten van het begin van mijn burn out (sept 2019). Echter heb ik nu veel meer last van angst, paniek en depressieve gevoelens. Daarnaast veel last van lome benen, duizeligheid, hoofdpijn en druk op de borst. Mijn conditie blijft eigenlijk wel goed, had persoonlijk verwacht dat dit ook zou afnemen. Ik snap heel goed je gevoel van lusteloosheid. Ik voel ook veel frustratie (wat natuurlijk niet meehelpt). Stapje voor stapje maar weer opbouwen. Ik blijf tegen mezelf zeggen dat het uiteindelijk echt wel weer goed komt.
Succes met je herstel!

Beantwoorden

Hoi Marloes,

Fijn dat je reageert. Fijn dat je het herkent. Soms vraag je je af of alles nog wel past bij burnout…Die lichamelijke uitputting heb ik wel wat achter me gelaten, maar geestelijk lijk ik wel meer uitgeput (angstiger/depressiever) dan in het begin. Ik zou best eens via de mail (dus persoonlijk) eens wat ervaringen uit willen wisselen, jij ook?

Beantwoorden

Dag Lieke,

Ik heb sinds 3 weken een terugval, bij mij duren de terugval ken vaak weken, voordat ik me weer wat beter voel. Van de ene op de andere dag zit ik weer vol angst, hartkloppingen en somberheid. Herken je dit ook van terugvallen? Ik sta dan echt in de overleefstand. Naar een winkel of gehuil van de kinderen kan ik dan eigenlijk niet aan. Lichamelijk voel ik wel weer energie, dus herstel lijkt me. Is het normaal dat het dan mentaal zo achterblijft?

Beantwoorden
liekemeertens
31 oktober 2019 09:47

Heey Gloria,
Ik zie het bij een burn-out meestal andersom bij mensen: dat het lichaam juist wat later herstelt. Dus het is wel opvallend ja en zeker goed om bij stil te staan. Kun je volgende keer nagaan wat er gebeurt bij zo’n terugval? Vooral in de eerste dagen? Het kan zijn dat je door de terugval in de angst schiet en daar vervolgens ‘in blijft hangen’ door de gedachtes en oordelen die je daarover hebt.

(Zoals: ojee daar ga ik weer. Dit komt nooit meer goed. Dit gaat vast weer weken duren etc.)

Onze gedachtes houden ons vaak vast.
Dat is niet jouw schuld. Het is hoe het brein op dit moment geprogrammeerd is. Maar door daar telkens bewust van te zijn, kun je dat langzaam wel veranderen. Dan ga je uiteindelijk steeds minder doemdenken. Of als het wél gebeurt, dan weet je dat je die gedachtes niet hoeft te geloven.

Een andere optie is dat je in de weken dat je je wél goed voelde, veel vanuit je reserves hebt gedaan? Dit kan er ook voor zorgen dat je langer hersteltijd nodig hebt daarna.

Liefs Lieke

Beantwoorden
Wat te doen bij een burn-out? 5 tips voor een krachtig herstel
16 oktober 2017 20:12

[…] jaar heeft het geduurd voordat ik mezelf weer beter kon noemen. In die twee jaar heb ik de nodige terugvallen gehad. Vaak kwamen die precies op momenten dat ik dacht dat ik ‘er wel weer […]

Beantwoorden
Burn out herstel - duurt dat echt 2 jaar? - Be Blissed– Be Blissed
4 juni 2017 12:08

[…] horen er altijd wel een beetje bij. Daar heb ik hier meer over geschreven. Maar des te sneller jij jouw eigen patronen herkent, des te sneller kun je óók beter voor jezelf […]

Beantwoorden

Wat bijzonder om te lezen.
Eindelijk mensen die hetzelfde hebben als mij.
Sorry voor mijn vreemde woordkeuze maar het heeft erg lang geduurd voordat ik eindelijk een naam had voor mijn Burnout.
Ik ben ruim 2jaar al onder de panne.
Heb redelijk vaak terugval langdurig meer dan een paar weken lang.
Net te lang zodat ik niet kan werken.
Hoewel ik mijn Burnout als leermeester zie besef ik ook dat er geen praatgroep is voor mensen met een Burnout of die denken een Burnout te hebben.
Mijn huisarts had geen idee net als de therapeut die me geholpen heeft.
Tuurlijk heb ik wel iets aan ondersteuning gehad via ons zorgstelsel.
Maar vooral zoeken in je hoofd wat is er mis met mij had veel korter gekund dan 2 jaar.
Mijn partner staat gelukkig nog altijd aan mijn zij en bemerkt eerder dan ik dat het weer de foute kant op gaat soms luister ik en besef het niet maar ook er zijn ook momenten dat het werkt.
Ik zie heel erg veel mensen om mij heen waar ik dingen herken tekenen zie van Burnout.
En sinds kort heb ik zelf contact met iemand die nog niet zo ver is op de terug weg als mij.
Echt heel erg bijzonder te ervaren hoeveel Hulp je kunt hebben met een persion die hetzelfde heeft.
Ik zit ook met het idee in mijn hoofd om een praatgroep op te zetten.
En graag zou ik dan ook jullie mening hierin hebben.
Vanzelfsprekend besef ik dat ik nog niet te veel hooi op mijn vork kan nemen maar langzaam beginnen met inventarisatie is altijd mogelijk lijkt mij.
Het sterkt mij om me hiervoor in te zetten.

Iedereen die nog in het begin, midden, ergens tussen in of welk stadium dan ook
Het wordt weer beter en je zult weer functioneren maar op je eigen tempo.

Groet Robert

Beantwoorden

Heb twee jaar geleden 1 jaar bij de deur geweest wegens flinke burnout! Dit wordt zo gigantisch onderschat! Zal voor iedereen ander gevoel hebben maar ik zou t geen jaren vol houden. Helemaal uitgeput. Energie 0 procent en ook mentaal was ik helemaal niets meer. In feite kon een kind van 3 me aan t huilen maken. Je leeft nog wel maar daar is ook alles mee gezegt. Bah wat een rottijd! Slapen slapen en nog eens slapen…en toch daarna nog steeds uitgeput.Ik had erg zin in een lange winterslaap van een paar maand! Tja..nu 2 jaar later nog steeds terugvallen. En nog steeds niet de energie die ik zou moeten hebben op deze leefdtijd.Het lastigste is ook nog dat niemand je begrijpt. Wat ik dan wel weer begrijp. Maar daardoor moet je nog weer mee slikken. Bv bij mijn vriendin. Krijg vaak te horen als ik zeg dat ik kapot ben….dat zei dat ook wel is…bah…Ik ga toch eens kijken of dat mindfullnes wat voor me is. En mijn ademhaling is ook nie goed denk ik. Ik wens iedereen heel veel sterkte en succes met herstel.

Beantwoorden
liekemeertens
2 oktober 2016 21:34

Oja, zo herkenbaar. Slapen, slapen, slapen, en dan nog uitgeput zijn… Heel frustrerend vond ik dat in die tijd.
En inderdaad, mensen om je heen begrijpen je vaak niet, omdat zij zich nooit zo hebben gevoeld. Dus het is ook best moeilijk.
Het beste wat je kunt doen is eerlijk blijven praten over je gevoelens. Dat hoeft natuurlijk niet met iedereen. Maar wel bij intieme relaties. Ook als je vriendin je kwetst met zo’n opmerking, kun je dat tersprake brengen. Niet op een aanvallende manier. Maar wel eerlijk: “ik voel me gekwetst als je dat zegt. Dan krijg ik het gevoel alsof je mij en de terugvallen die ik heb niet serieus neemt.”
Of: “Je geeft me het gevoel dat ik me aanstel. Ik voel dat de burn-out me nog steeds flink te pakken heeft soms, ook al kun je dat niet zien van de buitenkant, het is wel iets in mijn lichaam dat energie kost.”
Mindfulness en letten op je ademhaling zijn twee goede methodes inderdaad! Ik heb ze ook alletwee in de uitgebreide Balance & Energy training verwerkt, dus daar ben je natuurlijk altijd van harte welkom. Voel vooral waar jij behoefte aan hebt. Dat is sowieso een van de belangrijkste lessen van een burn-out.
Succes! Liefs Lieke

Beantwoorden

Na mijn terugval is mij gezegd (en daar hou ik mij nu aan), behandel een goeie dag als een slechte dag. Ga niet opeens meer doen maar meem je rust. Ik weet niet of het helpt, maar ik ga ermee beginnen

Beantwoorden
liekemeertens
19 september 2016 10:31

He, wat vreemd, ik zie deze reactie nu pas: ). Maar ja, dat is absoluut een goede tip! Want het is een grote valkuil dat je te snel weer teveel gaat doen. Zo zonde. Ik ben benieuwd hoe het je is bevallen?!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

4 × een =