Het grote verschil tussen burn-out & overspannen zijn

23 november 2015

burnout, overspannen verschil

 

Burn-out, hebben we daar geen mooi, Nederlands woord voor? Opgebrand, misschien? Uitgebrand, doorgebrand? Van het woordenboek mag het allemaal.

Maar wat is er mis met ‘overspannen’? Al jaren in gebruik, lang voordat de term burn-out populair werd. Prima woord, zou je denken. Maar het zijn toch twee heel verschillende dingen.

Het verschil tussen burn-out en overspannen

Overspannenheid valt nog terug te draaien. Je bent overwerkt, je stressniveau stijgt, je bent prikkelbaar en moe. Maar een paar weken rust doet wonderen. Je krijgt weer energie en zin om naar je werk te gaan.

Burn-out, dat is andere koek. Het opgebrand raken is een resultaat van jarenlange spanning. Van te veel hooi op je vork totdat er iets knapt. En daarvan herstel je niet in een paar weken.

Als mijn laptop vastloopt, heb ik een simpele manier om hem weer aan de praat te krijgen. Ik zet hem uit en daarna weer aan. In veel gevallen werkt dat prima. Tot er echt iets mis is. Dan moet het ding terug naar de winkel en dan ben ik hem maanden kwijt.

Zo zou je het ook kunnen zien als je burn-out hebt. Er is iets kapot, dat niet met even rust houden te genezen is. De paar maanden die ik in het voorbeeld van de laptop noemde, daar kun je als burn-out geval soms rustig een paar jaar van maken. En reken ook op een fors burn-out therapie traject.

Daarom is het zo belangrijk om overspannenheid aan te grijpen als een signaal dat er iets moet veranderen. Je werkt vraagt te veel van je. Het feit dat je overspannen bent, is daarvan het bewijs. Deze overspannenheid is betrekkelijk onschuldig. Uitrusten, en dan weer verder.

Maar als je de draad weer oppakt zoals je gewend was, dan zal er een moment komen dat de lamp doorbrand. Grote kans dat het dan echt mis is.

Dus het verschil tussen overspannen en burn-out? Overspannen is: oranje. Burn-out is: rood.

 

Wil je testen of jij risico loopt op een burn-out? Hier vind je een goede test. Zit je in de gevarenzone? Wacht dan niet langer met zoeken naar hulp. De Balance & Energy training reikt jou de juiste handvaten aan om te herstellen van jouw burn-out.

 

(Tag: verschil burnout en overspannen, overspannenheid, wat is overspannen, overspannen zijn)

No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *